Elk kind heeft een eigen leercurve. Dit geldt voor bijvoorbeeld de leeftijd waarop het kind begint te lopen en te praten. Daarnaast heeft ook elk kind eigen interesses. Je kunt dus niet aan alle kinderen dezelfde boeken voorlezen. Misschien vindt het ene kind een boek over magie spannend, terwijl een ander kind dergelijke verhalen eng vindt. Het is daarom belangrijk om na te gaan waar je kind van houdt voordat je een nieuw boek uitkiest. Daarbij let je op meer dan de interesses van het kind. Ook de leeftijd is belangrijk. Elk boek heeft namelijk een bepaalde doelgroep. Zoek jij naar het beste voorleesboek voor kinderen van 4 en 5 jaar? Dan hoef je niet verder te zoeken. Wij helpen je namelijk om het beste voorleesboek voor kinderen van 4 en 5 jaar te vinden.

Beste voorleesboek voor kinderen van 4 en 5 jaar van 2020

De meeste kinderen vinden het prettig om spelenderwijs te leren lezen. Daarom zie je dat boeken voor kleuters over het algemeen leuke levenslessen bevatten. Bovendien wordt er in dergelijke boeken vaak gebruik gemaakt van kleurige tekeningen en grappige verhalen. Hierdoor vindt je kindje het prettig om te luisteren terwijl je voorleest. Wanneer het kindje uiteindelijk zelf leert te lezen, kiest hij/zij zelf allerlei leuke boeken uit. Wij hebben een selectie gemaakt van de populairste boeken voor kleuters. Aan de hand van deze selectie kies je het beste voorleesboek voor kinderen van 4 en 5 jaar uit. Lees eerst waar de boeken over gaan en maak hierna je keuze. Je vindt bij ons dus gemakkelijk het beste voorleesboek voor kinderen van 4 en 5 jaar!

1. De Winkeltjes – Het cijferwinkeltje

Als je een boek voorleest, wil je dat je kind er wat van overhoudt. Dit betekent dat het handig is om te kiezen voor boeken met een leuke levensles. Je kunt echter ook boeken voorlezen over bepaalde beroepen. Op die manier ontdekt je kind wat dergelijke medewerkers allemaal moeten doen. Ook komen ze erachter welke activiteiten gepaard gaan met het desbetreffend beroep. Wil je dat je kind meer leert over winkels én cijfers? Dan kennen we voor hem/haar het beste voorleesboek voor kinderen van 4 en 5 jaar. We verwijzen hier naar het boek De Winkeltjes – Het cijferwinkeltje. Je kind zal vast wel genieten van dit boekje.

De Winkeltjes - Het cijferwinkeltje

Tijdens het voorlezen merk je waarom dit boek het beste voorleesboek voor kinderen van 4 en 5 jaar is. Het boek gaat namelijk over Oma Blom, die naast haar letterwinkeltje van opa Brom een cijferwinkeltje opent. Hierbij komen de cijfers nul tot en met negen aan de orde. Er wordt ook gerekend met de getallen een tot en met tien. Je ontdekt zelfs rekenbegrippen zoals breedste, langste en grootste. Het boek is hierdoor perfect voor peuters en kleuters. Alle boeken uit deze boekenreeks zijn leerrijk. Zo ontdek je wat medewerkers van boekenwinkels doen in het boek De Winkeltjes – Het Kinderboekwinkeltje. Het laatste boek hebben we beschreven in het artikel over het beste voorleesboek voor kinderen van 5 t/m 7 jaar.

Eigenschappen van het boek De Winkeltjes – Het cijferwinkeltje:

2. De sproeipoeper

Sommige kinderen vinden het geweldig om te luisteren naar verhalen over dieren. In kinderboeken krijgen dieren namelijk menselijk eigenschappen. Zo is het vaak zo dat dieren in kinderboeken kunnen praten. Daarnaast maken de dieren dingen mee die voor kinderen herkenbaar zijn. Ze spelen bijvoorbeeld samen met hun vriendjes, krijgen ruzie, enzovoorts. Is een dierenboek volgens jou daarom het beste voorleesboek voor kinderen van 4 en 5 jaar? Dan is een boek met vrolijke versjes over vieze dieren wellicht ideaal. We verwijzen hier naar het boek De sproeipoeper. Dit boek is wellicht het beste voorleesboek voor kinderen van 4 en 5 jaar.

De sproeipoeper

In het boek De sproeipoeper kom je gedichten tegen. Over het algemeen vinden kinderen het fijn om te luisteren naar gedichten. Wat dit boek echter nog aantrekkelijker maakt, is het feit dat de gedichten leuke weetjes bevatten. Zo kom je er bijvoorbeeld achter dat een nijlpaard met zijn staartje in de rondte draait wanneer hij hoognodig moet. Dit is ook een van de redenen waarom dit dier een sproeipoeper genoemd wordt. Lees het boek gauw voor en ontdek de grappige, bijzondere en een beetje vieze dierenversjes. Je komt in het boek alles tegen van een poepwolk in de zee tot het meest stinkende dier ter wereld…

Eigenschappen van het boek De sproeipoeper:

3. De Gorgels – Wereld van de Gorgels

Bepaalde boekenreeksen zijn razend populair onder kinderen. Dit zijn veelal boekenseries die gaan over herkenbare dingen. Er zijn echter ook kinderboeken over fantasiewezens of -gebeurtenissen die goed scoren. Deze boeken weten kinderen namelijk te boeien, waardoor ze graag luisteren naar alle verhalen uit de reeks. Een dergelijke fantasieboekenreeks is de reeks over de Gorgels. Dit zijn kleine fantasiebeestjes die kinderen beschermen tegen onder andere ziektes. Is je kind een fan van deze wezentjes? Wil je je kind daarom blij maken met het prentenboek over deze wezentjes? Dan kennen we het beste voorleesboek voor kinderen van 4 en 5 jaar: De Gorgels – Wereld van de Gorgels.

De Gorgels - Wereld van de Gorgels

Nadat je het boek De Gorgels – Wereld van de Gorgels openmaakt, begrijp je waarom kinderen er zoveel van genieten. Je merkt ook al gauw waarom dit boek wellicht het beste voorleesboek voor kinderen van 4 en 5 jaar is. In dit boek is het een van de koudste dagen van het jaar op het Eiland. Op die dag wordt de Gorgel Bobba geboren in een warm holletje. Hij doet dingen die voor kleuters herkenbaar zijn, zoals naar school gaan. Op school leert hij over planten, dieren en mensenkinderen. Wanneer deze Gorgel zijn diploma heeft ontvangen, krijgt hij een foto. Op de foto staat het jongetje over wie Bobba moet gaan waken. Het kleine jongetje met krullen heet Melle…

Eigenschappen van het boek De Gorgels – Wereld van de Gorgels:

4. Rompompom – Het grote Rompompom doeboek

Niet elk kind vindt het prettig om te zitten en luisteren terwijl je voorleest. Sommige kinderen willen namelijk zelf ook bezig zijn. Als je alleen voorleesboeken in huis hebt, is dit best vervelend. Je kunt je kind namelijk niet altijd vermaken met dergelijke boeken. Gelukkig kun je ook doe-boeken aanschaffen. Dergelijke boeken bevatten vaak leuke opdrachten voor kinderen van een bepaalde leeftijd. Het kunnen kleuropdrachten zijn, maar soms ook interactieve verhalen net als games. Is een doe-boek daarom het leukste voorleesboek voor kinderen van 4 en 5 jaar? Dan raden we het boek Rompompom – Het grote Rompompom doeboek aan. Dit boek is het ultieme doe-boek. Daarom is het wellicht het beste voorleesboek voor kinderen van 4 en 5 jaar.

Rompompom - Het grote Rompompom doeboek

In het boek Rompompom – Het grote Rompompom doeboek ontdek je allerlei leuke kleurplaten. Daarnaast bevat het boek diverse spelletjes, puzzels, verhaaltjes en knutsels. Soms moet je zelfs de verschillen zoeken tussen twee prenten. Doordat het boek boordevol leuke opdrachten zit, hoeft je kind zich geen moment te vervelen. Je kind oefent dankzij dit boek zelfs spelenderwijs met lezen, schrijven en rekenen. Er zijn 96 pagina’s in het boek, die de fijne motoriek van je kind helpen ontwikkelen. Doordat de letter- en cijferoefeningen bovendien speels en laagdrempelig zijn, haalt je kleuter er veel plezier uit. Onopgemerkt leert je kind er ook veel van!

Eigenschappen van het boek Rompompom – Het grote Rompompom doeboek:

5. Hé, wie zit er op de wc?

De meeste jonge kinderen willen niet luisteren naar verhalen met te veel diepgang. Daarom hebben boeken voor kleuters over het algemeen weinig diepgang. Veelal zijn deze boeken ook in rijmvorm geschreven. Bovendien zijn de personages in dergelijke boeken vaak herkenbaar voor kinderen. Er zijn bijvoorbeeld boeken geschreven waarin knuffelbeertjes de hoofdrol spelen. Is een dergelijk boek zonder veel diepgang en in rijmvorm het beste voorleesboek voor kinderen van 4 en 5 jaar? Dan is Hé, wie zit er op de wc? wellicht het beste voorleesboek voor kinderen van 4 en 5 jaar. Dit boek heeft niet te veel diepgang en is in rijmvorm geschreven.

Hé, wie zit er op de wc

In het boek Hé, wie zit er op de wc? moet Beer hoognodig naar de wc. Echter, hij komt erachter dat de wc bezet is. De deur is op slot en niemand reageert op kloppen of roepen. Na een tijdje sluiten ook andere dieren zich aan. Ze vormen een rij, want ze moeten allemaal dringend gebruik maken van het ene toilet. In de rij staan Beer, Varken, Olifant, Aap, Giraf, Tijger en Pinguïn. De dieren staan gedurende langere tijd te wachten. Na een hele tijd wordt er doorgespoeld. Er komt een onschuldig jongetje naar buiten. Hij moest heel lang plassen, waste daarna de handjes en heeft zijn boek uitgelezen op de wc. Nu kunnen de knuffels eindelijk gebruik maken van de wc.

Eigenschappen van het boek Hé, wie zit er op de wc?: