Regelmatig boeken lezen is belangrijk voor personen van alle leeftijden. Als je leest, leer je namelijk nieuwe dingen. Ook sta je open voor andere zienswijzen. Bovendien hoeft lezen niet altijd te betekenen dat je iets leert. Het kan namelijk ook een gezellige afleiding zijn van het dagelijkse leven. Denk je maar eens in dat je je tijdens het lezen van een spannend boek waant in een andere wereld. Je maakt daarbij kennis met nieuwe, interessante personen, dieren of andere wezens. Wil je een tiener laten zien hoe geweldig lezen kan zijn? Dan is het handig om na te gaan welke de beste tiener boeken van dit moment zijn. Wij helpen je op weg. In dit artikel vertellen we je over de beste tiener boeken van 2020.

Beste tiener boeken van 2020

Het uitkiezen van een nieuw boek vinden sommige personen moeilijk. Dat is begrijpelijk, omdat er enorm veel boeken zijn geschreven. Gelukkig zijn er parameters die je op weg helpen. Zo is elk boek geschreven voor een bepaalde doelgroep. Voor tieners zijn er bijvoorbeeld andere boeken dan voor peuters. Daarnaast kun je kiezen voor een genre dat je aantrekt. Je kunt zelfs beslissen of je fictie of non-fictie wil lezen. Om je op weg te helpen, hebben we een top 5 samengesteld. Elk boek uit deze lijst behoort tot de beste tiener boeken van dit moment. Daarnaast beschrijven we elk boek afzonderlijk. Je ontdekt op die manier waar de verschillende boeken over gaan. Zo maak je zelf een keuze uit de reeks met de beste tiener boeken van dit jaar!

1. Het nieuwe spookhuis

De meeste kleine kinderen houden van verhaaltjes zonder enge gebeurtenissen. Op die manier worden ze niet bang wanneer je het desbetreffend verhaal aan hen voorleest. Naarmate kinderen wat ouder worden, interesseren andere boeken hen. Zo worden enge verhaaltjes plotseling aantrekkelijk, omdat ze dan laten zien dat ze moedig zijn. Denk maar aan verhaaltjes over spoken. Heeft jouw kind de leeftijd bereikt waarbij spookverhalen plotseling aantrekkelijk zijn? Dan is een van de beste tiener boeken van dit moment wellicht ideaal. We verwijzen hier naar het boek Het nieuwe spookhuis. Dit boek is voor jouw kind wellicht een van de beste tiener boeken. Het gaat namelijk over een spookhuis.

Het nieuwe spookhuis

In het boek Het nieuwe spookhuis is er een nieuw spookhuis op de kermis. Als je het spookhuis betreedt, dan kom je zelfs een levensechte mummie tegen. Deze mummie kruipt uit zijn sarcofaag om je te laten schrikken. Je komt ook een faun tegen en een doodenge vampier. De vampier springt dreigend op je af. Op een dag ontdekt de hoofdpersoon Nera dat de griezels in het spookhuis echt zijn. Deze wezens zijn namelijk door Herwald, de eigenaar van het spookhuis ontvoerd. Is het wel Nera’s taak om te proberen de wezens te helpen? Of het haar taak is of niet, ze besluit de griezels te helpen. Echter, zoals je kon verwachten, gaat dat niet zonder gevolgen. Wat zal Nera overkomen tijdens haar bevrijdingsmissie?

Eigenschappen van het boek Het nieuwe spookhuis:

2. Oorlogsgeheimen

Meestal hebben kinderen een andere zienswijze over de wereld dan volwassenen. Vaak is dit een van de redenen waarom zij de geschiedenis niet interessant vinden. Als je je kinderen toch wil leren over de gebeurtenissen van het verleden, dan kies je voor een waargebeurd verhaal. Het is voor hen zelfs leuker als je een verhaal uitkiest, dan is geschreven vanuit het perspectief van kinderen. Dit biedt namelijk een compleet nieuw uitgangspunt. Klinkt een verhaal, waarin de Tweede Wereldoorlog gezien wordt door de ogen van kinderen, ideaal? Dan is het boek Oorlogsgeheimen een van de beste tiener boeken voor jouw kind.

Oorlogsgeheimen

Het boek Oorlogsgeheimen is niet zomaar een van de beste tiener boeken. In het boek maak je namelijk kennis met de elfjarige Tuur. Hij woont in een Zuid-Limburgs dorp, dat door de Duitsers is bezet. In het begin vinden Tuur en zijn buurmeisje Maartje dit alles spannend. Langzamerhand komen ze er echter achter dat de bezetters de ergste dingen in staat zijn. De volwassenen proberen veel gebeurtenissen geheim te houden voor de kinderen. Zo is er een Engelse piloot op zolder verstopt. Daarnaast worden de Duitsers door sommige personen geholpen, waaronder hun eigen meester. Er zijn ook personen die in verzet zitten. Op een dag vertelt Maartje aan Tuur dat zij ook een groot en gevaarlijk geheim heeft. Hierdoor komt de oorlog plotseling heel dichtbij…

Eigenschappen van het boek Oorlogsgeheimen:

3. Spijt!

Hoewel niet elk kind erover durft te praten, voelen vele kinderen zich niet gelukkig op school. Vaak heeft dit te maken met hun klasgenootjes, die hen pesten of treiteren. In andere gevallen hebben zij een leerkracht die erg streng of onaardig is. Soms zorgen deze zaken ervoor dat een kind zich helemaal terugtrekt. Het kan zelfs veel erger aflopen voor deze kinderen, omdat ze het nut van het leven misschien niet meer inzien. Wil je je kind laten zien dat pesten niet goed is? Of wil je dat je kind met je praat wanneer hij/zij kampt met vervelende gevoelens? Dan is een van de beste tiener boeken voor hem/haar het boek Spijt!.

Spijt!

Nadat we je vertellen waar Spijt! over gaat, ontdek je waarom het een van de beste tiener boeken is. In het boek voelt Jochem zich ongelukkig in de tweede klas. Hij wordt namelijk getreiterd. Zijn klasgenoot David doet er niet aan mee, maar durft er ook niets van te zeggen. Zelfs de klassenleraar, die gymnastiek geeft, grijpt niet in. Het lijkt er namelijk op alsof hij een hekel heeft aan Jochem. Voor iedereen in de klas lijkt het erop alsof Jochem zich niets van de pesterijen, die dagelijks erger worden, aantrekt. Op een ochtend hoort de klas echter van de rector te horen dat Jochem na de klassenavond niet thuis is gekomen. David voelt zich schuldig en gaat naar hem op zoek en vindt Jochems tas in het meer. Is het te laat?

Eigenschappen van het boek Spijt!:

4. Hoe overleef ik 8 – Hoe overleef ik mijn ouders? (en zij mij!)

In veel gevallen, kun je kinderen stimuleren om meer te lezen door hen boeken uit reeksen te laten lezen. Op die manier lijkt het alsof ze samen met de hoofdpersoon nieuwe dingen meemaken. Kinderen, maar ook volwassenen, zijn op zo geneigd gauw het volgende deel te willen lezen. Het is hierbij wel belangrijk dat je kiest voor een thema dat de lezer aanspreekt. Het komt vaak voor dat jongeren het leven zien als iets om te overleven. Daarom is de boekenreeks “Hoe overleef ik” zo populair. Is je kind een fan van deze reeks en vindt hij/zij dat hij/zij jou als ouder moet overleven? Dan is Hoe overleef ik 8 – Hoe overleef ik mijn ouders? (en zij mij!) een van de beste tiener boeken voor hem/haar.

Hoe overleef ik 8 - Hoe overleef ik mijn ouders (en zij mij!)

In dit boek verheugt Rosa zich op de viering van haar zestiende verjaardag. Echter, er gebeurt van alles met onder meer haar vriendje Neuz, haar moeder, haar moslimvriendin Noa en haar Limbovriend Jonas. Ook het nieuwe gezinnetje van haar vader komt met de nodige vraagtekens. De belangrijke vraag in dit boek is “hoe ga je hiermee om?”. Merk je al waarom dit boek een van de beste tiener boeken is? Het gaat namelijk over weggaan en thuiskomen en gevoelens die je hebt wanneer je (bijna) zestien bent. Ook grenzen zoeken en verleggen, problemen met ouders en het oplossen ervan komt aan de orde. Lees Hoe overleef ik 8 – Hoe overleef ik mijn ouders? (en zij mij!) dus snel!

Eigenschappen van het boek Hoe overleef ik 8 – Hoe overleef ik mijn ouders? (en zij mij!):

5. After 1 – Hier begint alles

Heb je de beschrijving over het vorige boek gelezen? Denk je dat je kind zich helemaal terug kan vinden in een dergelijk verhaal? Dan heb je geluk. Er zijn namelijk veel boeken geschreven over tienerlevens en eventueel de band met ouders. Wat dacht je daarom van een boek over een tiener met een overbezorgde moeder en een badboy vriendje? Als een dergelijk boek ideaal klinkt, dan zal je kind waarschijnlijk genieten van het volgende boek. Het boek After 1 – Hier begint alles gaat namelijk over dit onderwerp. Bovendien behoort het boek tot de beste tiener boeken van dit moment.

After 1 - Hier begint alles

In het boek lees je over de achttienjarig Tessa. Zij heeft een redelijk normaal leven met een vriendje en een overbezorgde moeder. Alleen laat ze dit rustig leven achter om te gaan studeren aan de universiteit in Washington. Deze levenservaring is voor haar al lang in de planning. Ook haar toekomst lijkt helemaal vast te liggen totdat ze Hardin ontmoet. Hij is een badboy, die onaardig is en onder de tattoos en piercings zit. Hardin weet een grote passie in Tessa naar boven te halen, ondanks ze zich hiertegen probeert te verzetten. Uiteindelijk moet Tessa kiezen tussen haar vertrouwde jeugdvriendje Noah en de spannende, onbekende Hardin. Waar zal Tessa voor kiezen? Haar keuze zal invloed hebben op de rest van haar leven…

Eigenschappen van het boek After 1 – Hier begint alles: