Er worden boeken geschreven voor personen van alle leeftijden. Aan de hand van de thema’s en schrijfwijze ontdek je al gauw voor welke doelgroep een boek is geschreven. Vaak zijn boeken voor volwassenen complexer dan boeken voor kinderen. Daarnaast zie je vaak dat boeken voor de allerjongsten minder diepgang hebben. Deze boeken zijn namelijk geschreven met als doel om kinderen kennis te laten maken met de wereld. Hierbij is het belangrijk om hen de realiteit te laten zien, zonder hen af te schrikken. Ben je op zoek naar het beste peuterboek? Dan ben je hier op het juiste adres. We vertellen je namelijk over leuke, leerrijke boeken voor deze doelgroep. Lees het artikel dus snel en vind gemakkelijk jouw beste peuterboek!

Beste peuterboek van 2020

Sommige personen vinden het gemakkelijk om boeken voor jonge kinderen uit te kiezen. Ze gaan er namelijk vanuit dat alle kleine kinderen van ongeveer dezelfde thema’s houden. In veel gevallen genieten peuters werkelijk van verhalen die speciaal voor hen zijn geschreven. Toch is het belangrijk dat je de reactie van je peuter in de gaten houdt. Sommige peuters genieten namelijk van voorleesboekjes, terwijl anderen het leuker vinden om zelf bezig te zijn. In het laatste geval is een kijk- en aanwijsboek wellicht ideaal. Als je weet wat je kind leuk vindt, kun je desgewenst zelfs boekjes uit series uitkiezen. Er zijn namelijk relatief veel boekenreeksen voor peuters. Wij helpen je om het beste peuterboek te selecteren. We hebben namelijk een top 5 samengesteld met de leukste peuterboekjes van dit moment. Lees over deze boeken en kies zelf het beste peuterboek voor jouw kind uit!

1. Nijntje aanwijsboek

Bij het uitkiezen van een boek voor een peuter kun je op verschillende zaken letten. Zo is het handig als je van tevoren weet welk type boek je graag wil hebben. Daarbij kun je denken aan kijk- en aanwijsboekjes, voorleesboekjes, enzovoorts. Elk kind heeft namelijk zijn eigen voorkeuren. Als je al weet van welke personages je kind houdt, dan is het uitkiezen van een boekje eenvoudiger. Is je kind bijvoorbeeld dol op de avonturen van Nijntje? Wil je hem/haar laten zien hoe leuk een kijk- en aanwijsboek kan zijn? Dan is het beste peuterboek voor jouw kind het Nijntje aanwijsboek.

Nijntje aanwijsboek

Voor vele kinderen die van kijk- en aanwijsboekjes én Nijntje houden, is dit boek het beste peuterboek. Het gaat hier namelijk om een kijk- en aanwijsboek met als thema Nijntje. Om precies te zijn, is het Nijntje aanwijsboek een groot hardkartonnen prentenboek. Peuters kunnen hierbij voorwerpen uit hun dagelijkse omgeving aanwijzen. Kennen ze de voorwerpen nog niet? Geen probleem! Ze kunnen namelijk ook leren om deze voorwerpen te benoemen. Hierdoor leer je je kindje nieuwe woordjes. Op de pagina’s zijn er steeds zes tot negen voorwerpen. Deze hebben steeds een ander thema. Zo zie je bijvoorbeeld voorwerpen die te maken hebben met de dierentuin, de boerderij en het verkeer. Doordat er steeds een nieuw thema wordt behandeld, leert je kind ook verbanden te leggen.

Eigenschappen van het boek Nijntje aanwijsboek:

2. Nog even achter mijn oortjes kriebelen

Vele ouders vinden het moeilijk om hun kind in bed te krijgen. Dit komt doordat de meeste kinderen ’s nachts niet willen slapen. Misschien geven ze aan dat ze nog geen slaap hebben. In andere gevallen hebben de kinderen vaak smoesjes. Denk je maar eens in dat je kindje plotseling duizend en een vragen moet stellen. Het kan ook voorkomen dat je kindje plotseling vindt dat hij/zij hoognodig gebruik moet maken van het toilet. Daarom is het handig om een slaapritueel te ontwikkelen. Wil je een verhaal over een dergelijk slaapritueel voorlezen, waarbij je kindje zelfs mee kan doen? Dan is Nog even achter mijn oortjes kriebelen het beste peuterboek voor jou.

Nog even achter mijn oortjes kriebelen

Dit lieve peuterboekje gaat over Klein Konijn, die naar bed moet. Hij is zelfs al bijna klaar om naar bed te gaan. Zo heeft hij zijn tandjes al gepoetst en ligt zijn pyjama ook al klaar. Voordat het konijntje daadwerkelijk kan gaan slapen, moet jij als lezer hem even helpen. Tik dus op zijn schouder zodat hij zich omdraait. Het is op een bepaald moment zelfs nodig om in de handjes te klappen. Ook zijn kussentje moet opgeschud worden. Tot slot krijgt het konijntje een nachtzoen en mag je het licht uitdoen. Nu gaat Klein Konijn vredig slapen. Dit boekje is het beste peuterboek voor de iPad-generatie. Het is namelijk in elkaar gezet als een soort spelletje, waar je kind van zal genieten.

Eigenschappen van het boek Nog even achter mijn oortjes kriebelen:

3. Mijn eerste 100 – Mijn eerste 100 woorden

Voor jonge kinderen is alles om hen heen nieuw. Daarom is ook alles spannend. Als je kijkt naar het gedrag van een jong kind, dan zie je bijvoorbeeld dat hij/zij vaak op onderzoek uitgaat. Hierbij zet het kind waarschijnlijk spulletjes in zijn/haar mond of hij/zij trekt aan van alles. Dit doen kinderen niet om vervelend te zijn, maar om de wereld beter te begrijpen. Wanneer het kind begint te praten, zegt hij/zij de woorden na die hij/zij heeft gehoord. Wil je je kindje daarom op een gestructureerde wijze nieuwe woordjes leren? Dan kennen wij het beste peuterboek voor het kind. Dit boek heet Mijn eerste 100 – Mijn eerste 100 woorden.

Mijn eerste 100 - Mijn eerste 100 woorden

Als je nieuwe woordjes aan je kind wil leren, dan is dit boek wellicht het beste peuterboek. Het boek is namelijk speciaal ontwikkeld om je kind nieuwe woordjes te leren. In het boekje kom je daarom op elke pagina negen vierkante kleurvakken tegen. In deze vakken vind je voorwerpen, met de benoeming eronder. Ook is het lidwoord erbij geschreven, zodat je je kind meteen de juiste lidwoorden aanleert. Net zoals in het Nijntje-boekje hierboven zijn er ook verschillende categorieën opgenomen in dit boek. Je komt dus onder andere rijdende voertuigen, woordjes over bedtijd, etenstijd, speelgoed, enzovoorts tegen. Leer je kind met dit boek allerlei nieuwe woordjes!

Eigenschappen van het boek Mijn eerste 100 – Mijn eerste 100 woorden:

4. Van wie zijn deze billen?

Flapjesboeken worden steeds populairder onder jonge lezers. Het is namelijk niet nodig dat het kindje al zelf kan lezen. Hij/zij geniet immers van de verrassingen onder de flapjes. Hierdoor is het boek leuk om voorgelezen te worden, maar ook voor het kind om er zelf mee te spelen. Flapjesboeken zijn er in vele soorten en afmetingen. Sommige varianten zijn enorm groot en zorgen voor urenlang ontdekplezier. Andere varianten zijn wat compacter, waardoor het kind het boek zelf kan vasthouden. Wil je graag een flapjesboek met je kind doornemen? Moet het boek je kind ook wat nieuws bijleren? Dan is het beste peuterboek voor jouw kind het boek Van wie zijn deze billen?.

Van wie zijn deze billen

Het boek Van wie zijn deze billen? is het beste peuterboek voor jouw kind. Door dit boek voor te lezen, leert je kind namelijk allerlei nieuwe dingetjes. Het gaat bovendien om een onderwerp dat de meeste kinderen aantrekt: billen. Eigenlijk heeft het boek een eenvoudige opmaak. Je ziet billen en moet raden van welk dier ze zijn. Bovendien stimuleren vrolijke rijmpjes kinderen om mee te raden en te ontdekken wat er achter de grote, stevige flapjes is. Weet je wat het boek nog leuker maakt? Jij als voorlezer mag ook raden van welk dier de billen zijn. Wedden dat je niet allemaal correct raadt?

Eigenschappen van het boek Van wie zijn deze billen?:

5. Kiekeboe! wie zit daar, Nijntje?

De meeste kinderboeken zijn op hun eigen manier leerrijk. Soms leren ze het kind actief over een nieuw onderwerp zoals de verschillende planeten. In andere gevallen wordt er gewoon gesproken over een alledaagse gebeurtenis. Toch kan je kind nieuwe dingen leren wanneer je het boekje voorleest. Wat dacht je ervan om je kind te leren over een klassiek spel, dat jij als kind ook gespeeld hebt? Als een boek over een dergelijk onderwerp ideaal klinkt, dan kennen we het beste peuterboek voor jou. Hier verwijzen we naar het boek Kiekeboe! wie zit daar, Nijntje?. Dit boek is niet zomaar het beste peuterboek voor jou en je kind. Het boek gaat namelijk over het spel Kiekeboe.

Kiekeboe! wie zit daar, Nijntje

Ongeacht je leeftijd, het spel Kiekeboe blijft leuk. Dat laat het boek Kiekeboe! wie zit daar, Nijntje? je ook zien. In het kleine, hardkartonnen boekje speelt Nijntje het spel Kiekeboe. Dit spel kan ze niet alleen spelen, dus ze speelt samen met moeder Pluis en vader Pluis. Ook Aagje, Willemijn en Nijntjes knuffelbeer spelen mee. Jij als lezer doet ook mee. Je hebt namelijk de taak om de verschillende personen die zich verstoppen te zoeken. Gelukkig zitten er in de bladzijden uitsparingen. Je kunt er dus doorheen kijken. Op die manier wordt het ietsje gemakkelijker om de verschillende verstopte personages te vinden. Kunnen jij en je kindje alle vriendjes van Nijntje terugvinden?

Eigenschappen van het boek Kiekeboe! wie zit daar, Nijntje?: