Als volwassenen proberen we kinderen zoveel mogelijk te stimuleren om te lezen. Daarom kiezen wij aantrekkelijke boeken voor hen uit. Echter, boeken die wij interessant vinden, hoeven kinderen nog niet leuk te vinden. Om toch een geschikt boek te selecteren, is het daarom handig om te letten op de leeftijd van de lezer. Boeken zijn namelijk gericht op een bepaalde doelgroep. Je kunt ook rekening houden met het onderwerp. Sommige kinderen zijn bijvoorbeeld gek op boeken over dieren. Andere kinderen vinden het prettig om boeken te lezen over de aarde. Er is voor elk kind wel een geschikt boek. Dit geldt vooral voor wanneer je kiest uit een lijst met de beste kinderboeken. Gelukkig hoef je niet ver te zoeken. In dit artikel vertellen we je namelijk over de beste kinderboeken van dit moment.  

Beste kinderboeken van 2020

Er zijn in enorm veel kinderboeken geschreven. Hierdoor kan het uitkiezen van de beste kinderboeken wellicht moeilijk zijn. Dit is vooral het geval wanneer je niet precies weet welke onderwerpen het desbetreffend kind aantrekken. Aangezien lezen belangrijk is, helpen we je graag op weg. We hebben daarom een selectie gemaakt van de best verkochte kinderboeken van dit moment. Doordat deze boeken door veel personen gekocht worden, kun je concluderen dat het aantrekkelijke boeken zijn. Om precies te zijn, gaat het hier om een top 5. We laten je daarbij ook zien waar de boeken over gaan. Hierdoor is het eenvoudiger om een keuze te maken. Je weet immers voor welke leeftijd elk boek geschikt is. Daarnaast weet je ook waar de boeken over gaan. Aarzel dus niet langer, lees het artikel en selecteer een boek uit de lijst met de beste kinderboeken van 2020!

1. Woezel & Pip en de tijdmachine

Op zoek naar een kinderboek? Dan kun je een boek uitkiezen uit een lijst met leuke kinderboeken. Je kunt ook een boek selecteren aan de hand van de leeftijd van de lezer. Daarnaast kun je kiezen voor een boek over een personage die het kind leuk vindt. Het laatste is alleen mogelijk als je weet waar het kind van houdt. Is jouw kind een super fan van de hondjes Woezel en Pip? Dan weten we welk boek een van de beste kinderboeken voor hem/haar is. We verwijzen hier naar het boek Woezel & Pip en de tijdmachine. Jouw kind zal waarschijnlijk van dit boek genieten, omdat het een spannend avontuur van Woezel en Pip is. Je merkt al gauw waarom dit een van de beste kinderboeken is.

Woezel & Pip en de tijdmachine

In het boek Woezel & Pip en de tijdmachine heeft Wijze Varen een tijdmachine gebouwd. Deze tijdmachine is bijna klaar voor vertrek. Woezel, Pip en een aantal van hun vriendjes nemen een kijkje in de machine. Ze mogen nergens aan komen. Woezel drukt op een gegeven moment toch op een groene knop. Hierna stapelen de avonturen zich op. Het gezelschap reist namelijk van de dinosaurustijd naar de riddertijd. Ook gaan ze van de toekomst naar de oertijd. Later vragen ze zich af of ze wel een echte reis maken. Het lijkt er namelijk op alsof ze de helm van Woezel zien en de stem van Charlie horen. Ook andere zaken lijken een beetje raar. Wat is er eigenlijk aan de hand?

Eigenschappen van het boek Woezel & Pip en de tijdmachine:

2. Stinkhond zoekt een baasje

We hebben je in de inleiding van dit artikel verteld hoe je een kinderboek kunt uitkiezen. Daar zijn we verder op ingegaan bij het recenseren van het eerste boek. Wist je dat je aan de hand van een bepaalde levensles ook een boek kunt uitkiezen? In de meeste kinderboeken is er namelijk een bepaalde levensles verwerkt. Zo zijn er boeken die je kind leren om behulpzaam te zijn. Andere boeken gaan over het accepteren van anderen. Wil je je kind door middel van een van de beste kinderboeken over acceptatie, liefde en doorzettingsvermogen leren? Dan kun je kiezen voor het boek Stinkhond zoekt een baasje.

Stinkhond zoekt een baasje

Wanneer je het boek Stinkhond zoekt een baasje voorleest, geniet je er zelf ook van. Daarom is het een van de beste kinderboeken van het jaar. Het boek gaat over een hond, die naar sardientjes ruikt. Dat is niet verbazingwekkend, omdat hij in een vuilnisbak werd geboren. Bovendien ziet deze hond er niet fraai uit. Hoewel hij lelijk en dom is, heeft hij een hart van goud. Je zou waarschijnlijk niet raden dat het dier door zijn ouders was achtergelaten. Dit hondje besluit dat hij een baasje wil hebben. Daarom gaat hij op zoek naar een baas. Helaas liggen goede baasjes niet voor het oprapen. Stinkhond zet echter door. Zijn zoektocht brengt hem zelfs in groot gevaar. Denk je dat dit lieve hondje de baas van zijn dromen zal vinden? Je ontdekt in ieder geval wel dat iedereen verlangt naar liefde…

Eigenschappen van het boek Stinkhond zoekt een baasje:

3. De magische apotheek 1 – Er hangt een geheim in de lucht

Als kinderen klein zijn, lees je boeken aan hen voor die jij geschikt vindt. Nadat je hebt gezien welke personages of onderwerpen het kind aantrekken, kies je gericht voor boeken. Hoe kun je wat oudere kinderen dan stimuleren om te lezen? Eigenlijk kun je gewoon doorgaan met het oude systeem. Je geeft het kind boeken uit reeksen. Het kind geeft dan aan welke reeks hem/haar het meest aantrekt. Hierna laat je het kind meer boeken uit die reeks lezen. Is een boek uit een reeks daarom een van de beste kinderboeken voor jou? Dan raden we het boek De magische apotheek 1 – Er hangt een geheim in de lucht aan. Jouw kind zal dit boek waarschijnlijk een van de beste kinderboeken vinden.

De magische apotheek 1 - Er hangt een geheim in de lucht

Het boek De magische apotheek 1 – Er hangt een geheim in de lucht is spannend. In het boek maak je kennis met de dertienjarige Lucie. Zij woont pas in een nieuw huis, dat heel oud is. Bovendien vindt ze dat het huis vreemd ruikt. Gelukkig heeft ze een leuke buurjongen Mats. Samen met Mats en haar vijfjarige broertje Benno gaat Lucie op onderzoek uit. Het drietal ontdek verborgen bergplaatsen. Ook vinden ze dat de tuinman zich vreemd gedraagt. Na een tijdje ontdekken de kinderen het geheim. Nu kan het avontuur goed van start gaan. Het blijkt uiteindelijk dat ook Mats een geheim heeft. Wat zal zijn geheim zijn?

Eigenschappen van het boek De magische apotheek 1 – Er hangt een geheim in de lucht:

4. De keukenprins van Mocano

Sommige kinderen vinden het leuk om te lezen. Als ze een goed boek in hun handen hebben, willen ze het ’t liefst in één dag uitlezen. Daarentegen zijn er ook kinderen die het minder leuk vinden om te lezen. Je probeert toch beide groepen te stimuleren om te lezen. Meestal lukt dat niet met één boek. Heb je beide typen kinderen in huis en wil je hen hetzelfde boek laten lezen? Dan is een van de beste kinderboeken voor hen het boek De keukenprins van Mocano. Dit boek is voor boekenliefhebbers en minder gretige lezers een van de beste kinderboeken. Er zijn namelijk veel pentekeningen opgenomen in het boek. Deze vormen samen met variatie in typografie een geslaagd samenspel met de inhoud van het verhaal. Door de rijke taal en goed uitgewerkte karakters genieten echter ook geoefende lezers van het verhaal.

De keukenprins van Mocano

De keukenprins van Mocano gaat over Max. Zijn moeder is ontdekkingsreiziger en zijn vader is de prins van Mocano. Doordat Max geen papieren heeft, gaat hij niet naar schoon. Hij woont stiekem in de gigantische keuken van de gevangenis waar zijn tante Kokkie kokkin is. Max ontdekt op een dag een deurtje achter in een van de ovens. Hij gaat samen met zijn beste vriendin Trixie op onderzoek uit, zonder dat Kokkie het door heeft. Wat het tweetal daar ontdekt is te bizar voor woorden. We kunnen je wel vertellen dat er is gezorgd voor een goede spanningsopbouw in humorvolle en mooi afgewerkte taal.

Eigenschappen van het boek De keukenprins van Mocano:

5. Meester Jaap

Elke leerkracht heeft een eigen stijl van lesgeven. Sommige leerkrachten werken helemaal volgens het boekje. Meestal houden kinderen minder van dergelijke leerkrachten. Ze krijgen daar namelijk de kans niet om helemaal zichzelf te zijn. Er zijn echter ook leerkrachten die op een unieke manier lesgeven. Als het ware hebben hun leerlingen niet eens door dat ze les volgen. Wil je dat je kind luistert naar een verhaal over een dergelijke unieke leerkracht? Dan is een van de beste kinderboeken voor jouw kind het boek Meester Jaap. Kinderen genieten extra van dit verhaal, omdat ze het niet zelf hoeven te lezen. Het gaat hier namelijk om een luisterboek. Denk je dat dit een van de beste kinderboeken voor jouw kind is? Ontdek dan waar het boek precies over gaat.

Meester Jaap

Het boek Meester Jaap gaat over een echte meester, die af en toe een beetje gek is. De meester zorgt ervoor dat er in de klas veel geleerd wordt. Alleen gaat hij op een originele manier te werk. Zo trekken hij en de kinderen lootjes voor verrassingen. Voor het kerstdiner staat er bovendien boerenkool op het menu. De leerkracht zorgt er daarnaast voor dat kinderen elkaar niet pesten. Daarnaast vindt hij het belangrijk dat zijn leerlingen respect hebben voor elkaars achtergrond. Zo laat hij de leerlingen zien dat het normaal is als een andere leerling met een hoofddoekje op school komt. Hij laat de kinderen zelfs meedoen door spullen uit de verkleedkist te pakken. Ondanks het regelmatig een puinhoop in zijn klas is, genieten de leerlingen van deze meester van de les.

Eigenschappen van het boek Meester Jaap: