Wij geven je een AVI uitleg zodat je precies weet wat er met AVI-niveaus bedoeld wordt!

Het uitkiezen van een nieuw leesboek vormt keer op keer een uitdaging. Er zijn immers enorm veel leuke boeken geschreven, waardoor je het liefst alle boeken aanschaft. Dit geldt ook voor het uitkiezen van een geschikt kinderboek. Hierbij is plezier in lezen het sleutelwoord. Je kunt namelijk op verschillende zaken letten, maar het blijft belangrijk dat het kind van het boek geniet. Als je kind niet van een boek geniet, zal hij/zij het boek niet graag lezen. Nadat je erachter bent gekomen waar het kind van houdt, let je ook op andere factoren. Eén van deze factoren is het AVI-niveau. Maar wat is dat nou eigenlijk? Wij geven je een AVI uitleg.

Een eenvoudige AVI uitleg

Leerkrachten geven het AVI-niveau van een kind door aan de ouders of verzorgers. Dit doen zij, omdat de leesvaardigheid van de leerlingen hierdoor gemeten wordt. Het niveau geeft ook de moeilijkheidsgraad van een tekst weer. De aanduiding AVI is ook niet zonder reden uitgekozen. AVI is namelijk een afkorting, die staat voor Analyse van Individualiseringsvormen. Er was voorheen al een AVI-systeem, maar dat systeem is inmiddels aangepast. Het oude systeem had 9 niveaus en het huidige systeem heeft 12 niveaus. De aanduiding is hierdoor ook veranderd. In het huidige systeem wordt het AVI-niveau gekoppeld aan het leerjaar van kinderen. Dit leerjaar wordt als cijfer weergegeven.

AVI uitleg lezen

Elk kind leert op zijn eigen tempo lezen. Dat is begrijpelijk. Daarom heeft ook elk AVI-niveau bepaalde regels. Bij het eerste niveau wordt er bijvoorbeeld alleen gewerkt met woorden die bestaan uit één lettergreep. Er worden bij dit niveau ook geen hoofdletters gebruikt. Per jaargroep zijn er steeds twee AVI-niveaus, namelijk een M-niveau en een E-niveau. Het M-niveau staat voor midden en het E-niveau voor eind. Kijken we dus naar jaargroep 3, dan kom je AVI M3 en AVI E3 tegen. Boeken met niveau M3 zijn dus geschikt voor een kind ongeveer op de helft van groep 3. E3 boeken zijn gemiddeld geschikt voor een kind aan het eind van groep 3.

Afwijkende AVI niveaus

Nadat je het bovenstaande hebt gelezen, is de AVI uitleg waarschijnlijk duidelijk. De AVI-niveaus zijn dus als volgt: AVI M3, E3, M4, E4, M5, E5, M6, E6, M7 en E7. Nu denk je misschien “maar dat zijn slechts 10 niveaus”. Deze gedachte is correct. Er zijn namelijk twee afwijkende niveaus, namelijk AVI Start en AVI Plus. AVI Start verwijst, zoals de naam doet vermoeden, naar het allereerste niveau. Dit niveau heeft een beginnende lezer. AVI Plus verwijst juist naar het niveau boven het gemiddelde van leerlingen aan het einde van groep 7. Je kunt dus aan de hand van het AVI-niveau een geschikt en leuk boek uitkiezen voor jouw kind. Echter, je let daarbij ook op het onderwerp van het boek. Je wil immers dat je kind van het boek geniet. Ben je op zoek naar leuke AVI-boeken? Lees dan gauw onze andere artikelen!